Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Skogsbrand

skog som brinner

När det är torrt och blåser hårt ökar risken för brand i skog och mark. Då kan det vara förbjudet att göra upp eld i naturen. Räddningstjänsten meddelar när det finns förbud att elda utomhus. Eldning, avverkning av skog, gnistor från tåg eller blixtnedslag kan orsaka skogsbrand.

En stor skogsbrand orsakar stora skador i samhället, människor och byggnader kan skadas. Det orsakar också stora kostnader för dem som äger skogen. Där det finns stora områden med skog och där det är få som bor är risken för skogsbränder större.

Appen Brandrisk Ute

Appen Brandrisk Ute, som utvecklats av MSB, hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Med hjälp av positioneringsfunktionen i din iPhone, iPad eller Androidenhet får du prognos för aktuell och kommande brandrisk. Råd ges om du till exempel planerar att elda och grilla i skog.

Gratis utbildning

Hushållningssällskapet tillhandahåller en gratis utbildning för dig som är skogsägare. Utbildningen heter ”Skogsbrand – var beredd om det händer!”

Gör så här för att ta del av utbildningen:

  1. Skapa ett konto på Hushållningssällskapets webbportal. Länk till annan webbplats.
    Ett e-postmeddelande med en länk kommer att skickas till den e-postadress du angett, bekräfta ditt användarkonto genom att klicka på länken i meddelandet.
  2. Klicka på kurslänken: Skogsbrand – var beredd om det händer Länk till annan webbplats.
    och ange koden 0938.

Mer information om skogsbrand

Mer information om skogsbrand från MSB Länk till annan webbplats.
Mer information om skogsbrand från Skogsstyrelsen. Länk till annan webbplats.
Mer information om brandsriskprognoser från SMHI Länk till annan webbplats..

Sommaren 2018

Sommaren 2018 drabbades Gävleborg, Jämtland och Dalarnas län av stora och svårsläckta skogsbränder. Flera byar fick utrymmas och ett stort antal myndigheter, räddningspersonal och frivilliga arbetade intensivt under flera veckor för att få bränderna under kontroll. Sverige tog även hjälp av internationella resurser i form av brandflyg, helikoptrar och markpersonal

Till toppen