Information om coronaviruset, covid-19 i Älmhults kommun

Senast uppdaterad:

Folkhälsomyndigheten bedömer just nu att vi har samhällsspridning i Sverige och Kronoberg. Älmhults kommun följer aktivt händelseutvecklingen gällande coronaviruset covid-19 och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Svenska

Har du frågor sök svar på www.krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där finns myndigheternas samlade och bekräftade information om coronaviruset. Eller ring informationsnumret 113 13.

Vi informerar veckovis om spridningen av covid-19 i Älmhults kommun och inom socialförvaltningen.

Antal i Älmhults kommun

 • Totalt antal bekräftade fall bland invånare i hela kommunen: 199 st (förra veckan 148).
  Uppdaterad: 2020-10-22
 • Pågående fall bland brukare inom socialförvaltningen: 12 st  (förra veckan 6).
  Uppdaterad: 2020-10-22

Region Kronobergs information finns på deras webbplats: Bekräftade fall i Kronoberglänk till annan webbplats

Stanna hemma om du är sjuk

De rekommendationer som gäller just nu är att alla som är sjuka, även med lindriga symtom ska stanna hemma från förskola, skola och arbete 48 timmar efter du ​är frisk. ​Misstänker du att du är sjuk i covid-19, kontakta din vårdcentral för provtagning.

Det är viktigt att du stannar hemma när du är sjuk​. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Förhindra ryktesspridning

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och dela inte osäker information.

När berättar vi om smitta i vår verksamhet?

Vi gör en bedömning från fall till fall. Grunden är att det råder sekretess på individnivå, men också att de som behöver veta får veta. Det kan vara anhöriga, kollegor eller andra. Det är en bedömning som görs av Smittskydd Region Kronoberg. Ibland kan det finnas anledning att berätta var det finns smitta även för fler, och då kan vi göra det, om det kan ske med hänsyn till sekretessen.

Provtagning för covid-19 för allmänheten

Det finns två typer av test för covid-19. Ett som visar om du har en pågående infektion och ett som visar om du har antikroppar, det vill säga har haft covid-19 tidigare.

Test för pågående covid-19

Om du är sjuk och vill veta om det är covid-19 kan du ta ett så kallat PCR-prov. Provet visar om du har en pågående infektion av covid-19. För att ta detta prov måste du haft symtom i minst 24 timmar, annars finns det risk att pågående infektion inte upptäcks.

Test för pågående covid-19länk till annan webbplats

Antikroppstest

Om du är frisk men vill veta om du haft covid-19 tidigare kan du ta ett antikroppstest. Du måste ha varit symtomfri i minst 14 dagar för att få ta testet. Antikroppstestet kostar 200 kr.

Antikroppstest för covid-19länk till annan webbplats

Resor och friluftsliv

Här har vi samlat övergripande information, restriktioner och rekommendationer som gäller för resor och friluftsliv. För mer ingående information gå in på krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där finns den samlade och källgranskade informationen från olika myndigheter.

Fortsätt följ de allmänna råden

 • Stanna hemma om du har symtom
 • Håll avstånd
 • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör riskgrupp. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sätt.
 • Undvik större sociala sammanhang
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, eller använd handsprit

Inrikesresor

Folkhälsomyndigheten avråder från att resa kollektivt på grund av smittrisken. Sedan den 13 juni kan symtomfria personer resa i Sverige. Det är viktigt att alla följer reglerna om att hålla fysiskt avstånd mycket noggrant, både under resan och under vistelsen.

Utrikesresor

Utrikesdepartementet avråder från resor till flera olika länder.

Utrikesdepartementets frågor och svar om reseavrådanlänk till annan webbplats.

Se aktuell information om utrikesresor på krisinformation.selänk till annan webbplats

Friluftsliv

När vi inte kan resa och umgås som vanligt ökar det lokala friluftslivet. Att fler människor ger sig ut i naturen, oavsett årstid, är positivt och något myndigheterna uppmuntrar. Samtidigt är det extra viktigt att alla visar hänsyn mot naturen, djurlivet, markägare och andra människor. Som vanligt är det viktigt att du håller koll på om det är eldningsförbud.

För dig som är företagare

Vårt lokala näringsliv är viktigt för oss alla i Älmhults kommun och covid-19 påverkar på många sätt.

Provtagning för covid-19 prioritetsgrupp 3

Du som har företag med anställda som bedöms vara samhällsviktiga har kunnat provta dem för covid-19 via kommun och Länsstyrelsen i Kronoberg.

Från och med måndagen den 3 augusti sker all provtagning på vårdcentral efter kontakt via telefon och en bokad tid.

Det innebär att kontakt och anmälan för provtagning av prioritetsgrupp 3 inte längre behöver ske via Länsstyrelsen.

1 juli 2020 – tillfällig ny lag ska minska smittspridning på serveringar

Information från miljö- och byggförvaltningen om tillfällig serveringslag i pdf.PDF (pdf, 114.8 kB)

Informationspaket till restauranger och butiker

För att underlätta för kommunens restauranger, caféer och butiker har vi tagit fram ett informationspaket.

Det är budskap med påminnelser om att vara extra försiktig som gäst i café och restaurang eller som kund i butik. Affischer (en för restaurang och café samt en för butik), bordspratar samt golv-dekaler går nu att beställa i kommunhusets reception.

Beställ genom att maila info@almhult.se och hämta sedan materialet i kommunhusets reception.

Läs även Folkhälsomyndighetens frågor & svar om de nya reglerna för restauranger, krogar m.m.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åtgärder som underlättar för näringslivet:

 • I Älmhult är det få butiker som har försäljning utanför sin butik. Det vill kommunen nu möjliggöra. Möjligheten att varuexponera på en större yta än i ordinarie fall gäller till och med 31 augusti och den butik som vill ha försäljning utanför sin butik betalar ingen avgift till Älmhults kommun. Läs mer här.
 • Caféer och restauranger som har uteserveringar behöver nu inte betala avgift för markupplåtelse under sommarsäsongen och beslutet gäller till och med den 31 december 2020. Läs mer här
 • Om kunden begär anstånd förlänger kommunen betalningstiden på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, renhållning (sophämtning) samt tillstånd och tillsyn. Det vill säga fakturor från Älmhults kommun och renhållningsbolaget SSAM. Läs mer om hur du begär anståndlänk till annan webbplats
 • Kommunen påskyndar vid behov betaltiden till kommunens leverantörer för att på så sätt ytterligare bidra till att stärka företagens likviditet.
 • Kommunen kommer att prioritera akut/nödvändig tillsyn.
 • Låta restaurangernas uteserveringar öppna tidigare och stänga senare på säsongen (läs mer om tillstånd kring uteserveringar)länk till annan webbplats
 • Kommunen skjuter upp evenemang i stället för att avboka, för att låta de pengar som betalats in stanna hos företagen.
 • Kommunens näringslivsutvecklare (maria.kristiansson@almhult.se) får till uppgift att ledsaga företag kring frågor med anledning av de åtgärder kommunen vidtar och ha fortsatt dialog med kommunens näringsliv kring hur corona-pandemin påverkar er verksamhet.

Viktiga länkar för dig som företagare

För att underlätta din informationsinhämtning som företagare har vi samlat några viktiga länkar där du kan hålla dig kontinuerligt uppdaterad:

Företagarna

Företagarna har sammanställt flera olika filmer, senaste tillägget går igenom korttidsarbete respektive korttidspermittering.
Se filmerna på foretagarna.se/foretagarna-playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Verksamt.se

Verksamt.se har samlat information från myndigheter som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19
Läs mer på Verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Regeringen

Information från regeringen gällande bland annat stöd till företagare.
Vilket stöd finns till företaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den 16 mars lanserade Regeringen ett stödpaket till näringslivet på över 300 miljarder. Bland åtgärderna finns att staten tillfälligt tar över kostnaderna för sjukskrivningar och delar av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar. Läs mer om krispaketetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Handelskammaren

Regeringen, Riksbanken och Finansinspektionen genomför olika åtgärder för att minska den ekonomiska skadan av Coronavirusets spridning. Handelskammaren förklarar vad de innebär och vart du kan vända dig för vidare information. Sidan uppdateras kontinuerligt.
Läs mer på Handelskammaren.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten

Information och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
Läs Folkhälsomyndighetens rekommendationerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs även Folkhälsomyndighetens frågor & svar om de nya reglerna för restauranger, krogar m.m.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arbetsförmedlingen

Här finns samlade frågor och svar kopplat till att säga upp personal eller permittera med anledning av coronaviruset.
Läs mer på arbetsförmedlingen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arbetsrättsliga frågor

Vid arbetsrättsliga frågor hänvisar vi till respektive medlemsorganisation.
Se Svenskt näringslivs lista: www.svensktnaringsliv.se/medlemsorganisationer/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Försäkringskassan

Försäkringskassan har information om smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab. Här hittar du vad som gäller hos Försäkringskassanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skatteverket

Företag som har fått betalningsproblem som en direkt konsekvens av coronaviruset kan söka anstånd hos Skatteverket med betalningen.
Information och blankett för ansökanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tillväxtverket

Tillväxtverket hanterar ansökan om Korttidspermittering och har information och stöd som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid -19-utbrottet.
Läs Tillväxtverkets informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna Corona medför för svenska företagare. Det här gör Svenskt Näringslivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.se

Samlad krisinformation från svenska myndigheter. Ta del av samlad krisinformationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Livsmedelsverket

Frågor och svar för de som arbetar med livsmedellänk till annan webbplats

Nationella företagsakuten

Hit kan du som har akuta problem i ditt företag med anledning av covid-19 vända dig.
Läs mer på nationellaforetagsakuten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För dig som har barn i förskola eller skola

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns en informationssida om coronaviruset för dig som är barn eller ungdomlänk till annan webbplats. Där finns också en FAQ med vanliga frågor och svar.

Vårdnadshavare med friska barn i förskola och skola kan skicka sina barn till verksamheten precis som vanligt. Folkhälsomyndighetens rekommendationerlänk till annan webbplats

Råd för att minska risken för smittspridning när barn/elev är sjuk - rekommendatoner från Folkhälsomyndigheten 31 augusti 2020

Förskola

Om du som vårdnadshavare har en 15-timmarsplats och vill ha ditt barn hemma behåller du barnets plats på förskolan.

Om förskolan har hög personalfrånvaro på grund av sjuk personal kan rektor vädja till att du ska hålla ditt barn hemma under enstaka dagar. Det påverkar inte barnomsorgsavgiften.

Hur får jag lämna vid permittering?

Permittering innebär att en person är tillfälligt arbetsbefriad av sin arbetsgivare, men fortfarande har kvar sin anställning.

Om ett barns vårdnadshavare blir permitterad så påverkar det barnets rätt till plats på förskolan och fritidshem. Innebär permitteringen att vårdnadshavaren är helt arbetsbefriad så likställs det med att vara arbetssökande vad gäller plats på förskola och fritidshem. Det räcker med att ett av barnets vårdnadshavare är permitterad för att detta ska gälla.

Om du som vårdnadshavare blivit permitterad så ska du meddela ditt nya behov i IST genom att fylla i ett nytt schema. Är du permitterad viss del av din tjänst är det dessa tider som ligger till grund för omsorgsbehovet.

Är du helt permitterad erbjuds du 15 timmar per vecka för förskola. Du kan välja mellan att lämna kl. 9.00 -14.00 tisdag, onsdag och torsdag eller kl. 8.00 – 11.00 måndag-fredag. På fritidshemmet erbjuds du att lämna två schemalagda eftermiddagar per vecka till kl. 16.00.

Har du frågor kring detta så kontakta din rektor på ditt barns förskola eller fritidshem.

Vad gäller kring omsorgsplatser om skolorna skulle stänga?

I dagsläget finns inte några planer eller indikationer på att våra skolor ska stänga. Om Regeringen eller huvudman (skolan) skulle besluta om skolstängning kommer du som vårdnadshavare ha möjlighet att anmäla behov av omsorg om din arbetsinsats är nödvändig för att upprätthålla samhällsviktig verksamhet, på en acceptabel nivå.

MSB:s föreskrift om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktigt verksamhetlänk till annan webbplats

Så pratar du med barn om coronaviruset

Här hittar du råd och tips på krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För dig som är elev på Haganässkolan/Vuxenutbildningen/SFI

Efter beslut från regeringen kommer undervisningen vid skolstart vara på plats enligt schema. Mer information om uppstart och hur vi jobbar finns på https://www.haganasskolan.se/länk till annan webbplats

Har ni frågor kontakta mentor/ undervisande lärare eller resp. rektor.

Fritidsgården Freja har öppet tisdagar, torsdagar och fredagar, klockan 14.30-18.00

För dig som är anhörig till äldre eller svårt sjuk person

1 oktober 2020, tas det nationellt besöksförbudet på vård- och omsorgsboende för äldre bort, men fortfarande gäller besöksrestriktioner.

Tänk på att regler för besök anpassas efter den corona-situation som råder vilket innebär att det kan vara olika regler på våra vård- och omsorgsboenden.

Regler för besök på ett vård- och omsorgsboende för äldre

• Känn noga efter så att ni inte har några symtom på covid -19! Besöket förutsätter att er närstående är för dagen välmående.

• Vid entrén och när ni kommer in i lägenheten/till säkra mötesplatsen ska
ni sprita era händer.

• Om möjlighet finns vill vi helst att besök sker på säkra mötesplatser, men besöken kan också ske i den enskildes bostad. Ring avdelningen för överenskommelse om tid. Personal följer er hela vägen fram och tillbaka. Bestäm med personalen hur ni ska påkalla uppmärksamhet när ni ska
avsluta besöket.

• När ni passerar gemensamma utrymmen, till exempel i en korridor, ska ni hålla avstånd på minst 1,5 m till övriga personer som uppehåller sig där.

• Ni bör också hålla ett avstånd på 1,5 meter till den person du besöker. Därför rekommenderar vi ett maxantal på 2 besökare per gång.

• Om ni måste ha nära kontakt (närmare än 30 cm) ska ni informera personal om det så att ni får den skyddsutrustning som behövs för att förhindra smitta, samt får lära er hur den används.

• Ni ska inte uppehålla er i gemensamma utrymmen, och inte ha kontakt med personer som ni inte avser besöka.

Vi önskar er ett trevligt besök!

Nicklagården, Almgården, Hallaryd och Häradsbäck har stängt sina kommunala restauranger för allmänheten för att minimera risken för smittspridning av coronaviruset.

Att tänka på vid högtider

Våra högtider och firanden i år blir inte som vanligt. Vi behöver fortsätta att ta hand om varandra och istället för att träffa våra nära och kära för att fira, måste vi tänka på att skydda varandra från smittspridning.

Det är särskilt viktigt att skydda våra äldre och riskgrupper, som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19.

Här är Folkhälsomyndighetens råd för att bromsa smittan under kommande högtider och firanden:

 • Undvik stora firanden och kalas – även dop och bröllop.
 • Undvik resande om det inte är absolut nödvändigt.
 • Res inte kollektivt om du inte måste.
 • Stanna hemma, även om du bara är lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta, med tvål och vatten – minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
 • Håll avstånd till andra på bussen, tåget.
 • Undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
 • Är du äldre än 70 – undvik sociala kontakter och platser där människor samlas.
 • Undvik att besöka äldre vänner och släktingar.

Folkhälsomyndigheten ger ut så kallade allmänna råd som visar hur smittskyddslagen ska användas. De innebär bland annat att det är viktig att undvika större sociala sammanhang där flera personer träffas.

Trossamfundsledare talar om covid-19

Med anledning av den rådande situationen har Myndigheten för stöd till trossamfund och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bett företrädare för olika trossamfund att informera om corona/covid-19.

Se filmerna här. länk till annan webbplats

Filmerna är inspelade av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) och Kommunförbundet i Skåne våren 2020.

För dig som behöver hjälp

Det kan vara så att du behöver begränsa dina sociala kontakter en tid framöver på grund av det rådande läget i Sverige. Du som är äldre, infektionskänslig eller lever nära någon som är infektionskänslig kan behöva hjälp med att bland annat handla matvaror.

Vi är många i Älmhults kommun som tar ansvar och tillsammans arbetar för att hjälpa varandra:

 • ICA Nära i Liatorp har extra öppet för riskgrupperna klockan 07.10-08.00. De har även utkörning. Läs mer här: https://www.facebook.com/ICALiatorp/länk till annan webbplats
 • De flesta av de 60 medlemsföretagen i Handelsplats Älmhult har hemleverans av varor. Kontakta butiken du vill handla av för mer information.
 • Lidl Älmhult har utökade öppettider för äldre och särskilt utsatta. Butikerna öppnar en timme tidigare onsdagar och lördagar. Läs mer på www.lidl.se
 • Svenska Kyrkan i Älmhult hjälper till att förmedla kontakter, Agneta Grimberg telefon 0476-561 86.
 • Wärkstan AB, Patrik Carlsson, telefon 0476-51 400, hjälper gärna matbutiker som behöver hjälp med leveranser.
 • Facebookgruppen Corona Älmhult ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något” har cirka 800 medlemmar och hjälper gärna till. Här kan man skriva om man behöver hjälp med att handla, köpa medicin eller annat nödvändigt. Kontakta gärna Annika Kling, på telefon 076-337 80 74
  Corona Älmhult ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något” på Facebooklänk till annan webbplats
 • ICA Maxi Älmhult öppnar upp för fler tider i deras online. Läs mer på deras webbsida https://www.ica.se/handla/maxi-ica-stormarknad-almhult-id_02251/länk till annan webbplats

För dig som behöver prata

Ring en vän

Ring en vän är bemannad måndag-fredag klockan 10-12 och 14-16 och söndag klockan 14-16 med ideella från våra olika församlingar och samfund i Älmhults kommun.

Det behöver inte vara något särskilt, du behöver inte ha en anledning att ringa, men just nu behöver vi prata med varandra och det går jättebra att göra via telefon.

Ring en vän, telefonnummer 0476 561 86

Råd för att undvika att bli smittad och smitta andra

Tvätta händerna ofta

Smittämnen fastnar lätt på händer och andra ytor som till exempel dörrhandtag. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket

När du hostar och nyser sprids små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en näsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma om du är sjuk

Stanna hemma när du är sjuk. På så sätt undviker du att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Nyheter om corona

 1. Senast ändrad: 2020-10-22 15:42

  Aktuellt om corona vecka 43

  Just nu ser vi en ökad smittspridningen i Älmhults kommun. Det är fortsatt väldigt viktigt att vi alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 2. Senast ändrad: 2020-09-30 10:35

  Säkra besök för anhöriga och brukare

  1 oktober 2020, tas det nationellt besöksförbudet på vård- och omsorgsboende för äldre bort, men fortfarande gäller besöksrestriktioner. Tänk på att regler för besök …

 3. Senast ändrad: 2020-08-06 11:58

  Stort TACK till alla er som håller i och håller ut – tillsammans tar vi oss igenom krisen

  Bland Älmhults kommuns nästan 1000 vård- och omsorgstagare har smittspridningen sedan början av juni varit nere på låga nivåer. Det är tillsammans vi tar oss igenom …

 4. Senast ändrad: 2020-07-08 11:49

  Region Kronoberg erbjuder allmänheten test för pågående covid-19-infektion

  Från och med onsdag 8 juli erbjuder Region Kronoberg allmän provtagning för covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Provtagningen gäller personer med symtom …

 5. Senast ändrad: 2020-06-18 14:04

  Aktuellt om corona och covid-19 vecka 25

  Det är inte över än. Det är fortsatt väldigt viktigt att vi alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 6. Senast ändrad: 2020-06-18 09:04

  Ingen vanlig midsommar

  Hjälp till att stoppa coronapandemin och fortsätt att vara rädda om varandra. Faran för smittspridning är långt ifrån över. Det betyder att du ska undvika folksamlingar …

 7. Senast ändrad: 2020-06-12 16:06

  Aktuellt om corona och covid-19 (vecka 24)

  Studenter springer ut och resandet kommer igång. Det är viktigt att alla fortsätter ta ansvar, så inte smittspridningen ökar. Älmhults kommun arbetar för att säkerställa …

 8. Senast ändrad: 2020-06-09 10:09

  Fackförbundet Kommunal och Älmhults kommun överens om rutiner och skyddsutrustning

  Under hela coronapandemin har Älmhults kommun och fackförbundet Kommunal arbetat nära varandra för en trygg arbetsmiljö, genom kontinuerlig dialog om rutiner, …

 9. Senast ändrad: 2020-06-05 10:14

  Fortsätt hålla i och hålla ut

  Det är en annorlunda tid vi nu tillsammans går igenom. En tid ingen av oss har erfarenhet av. Under dessa drygt fyra månader som coronaviruset har härjat runt i Sverige …

 10. Senast ändrad: 2020-05-29 11:37

  ”Hälsa-på-skärmar” installeras på Älmhults vård- och omsorgsboenden

  Nu gör Älmhults kommun sina vård- och omsorgsboenden åter tillgängliga för besökare. Tack vare plexiglasskärmar utomhus kan de boende träffa sina närstående utan risk …

Håll dig informerad

Text