Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Kunskaper/utbildning

Maten som serveras på restauranger och säljs i butiker måste vara säker. Därför måste Du som jobbar med mat ha kunskaper om livsmedelshygien och vilka regler som gäller.

Så här säger lagen: Livsmedelsföretagare ska se till att den personal som hanterar livsmedel övervakas och instrueras och/eller utbildas i livsmedelshygien på ett sätt som är anpassat till deras arbetsuppgifter.

Livsmedelsföretagaren ska planera utbildningen för sin personal. Detta ska finnas med som rutin i företagarens egenkontroll. Personalen ska ha tillräckliga kunskaper redan då verksamheten startar och sedan ges möjlighet att upprätthålla dessa kunskaper.

Någon i företaget måste ha kunskaper om egenkontroll. Den som arbetar med specialkost behöver särskild utbildning om allergier.

Det finns företag som ordnar utbildningar i både hygien och egenkontroll. Sök på internet för att hitta dessa företag. Företagen erbjuder både grundutbildningar (oftast på 8 timmar) och repetionsutbildningar (2-4 timmar som ibland kallas motivationsutbildning). Även specialutbildningar om till exempel HACCP och allergier erbjuds.

Flera olika branscher har tagit fram råd och riktlinjer som hjälp till företagarna. Dessa kallas branschriktlinjer och finns samlade på livsmedelsverkets hemsida. Se länk till höger.

Till toppen