Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Kemikaliesmart förskola

Kemikalier finns överallt omkring oss och många av dessa kan vara skadliga för människor och miljö. Barn är både mer känsliga och mer utsatta än vuxna. Dels för att de ännu inte är färdigutvecklade, dels för att de rör sig och känner på sin omgivning på ett annat sätt än vuxna. Eftersom barn är mer känsliga för farliga kemikalier än vuxna prioriteras arbetet med att minska exponeringen för farliga kemikalier i kommunens förskolor.

Liten flicka med förstoringsglas

Det är vetenskapligt bekräftat att vi dagligen exponeras för ett stort antal kroppsfrämmande kemikalier. Och vi vet att en del av dessa ämnen kan skada vår hälsa. Barn är både mer känsliga och mer utsatta för farliga kemiska ämnen i omgivningen än vuxna. Det beror på att deras kroppar, till exempel hjärnan, hormonsystemet och immunsystemet, håller på att utvecklas. Barn är också känsligare eftersom de har ett annat beteende än vuxna. De krälar på golvet, andas snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt jämfört med vuxna.

I den kommunala verksamheten är det därför viktigt att skapa en kemikaliesmart miljö i förskolan. Älmhults kommun har en policy för kemikaliesmart förskola och har under 2017-2021 arbetat efter en handlingsplan för en kemikaliesmart förskola, se meny till höger. Arbetet med handlingsplanen är avslutat men samtliga verksamheter arbetar kontinuerligt med att minska barnen exponering av skadliga kemikalier, ex vid inköp, städ, renovering och tillagning.

Handlingsplan för kemikaliesmart förskola

Under 2018-2021 har kommunen arbetat med att genomföra åtgärder i en handlingsplan för kemikaliesmart förskola. Handlingsplanen togs fram av en förvaltningsövergripande arbetsgrupp med representanter från kommunledningsförvaltningen, miljö- och byggförvaltningen, upphandlingsenheten, utbildningsförvaltningen samt tekniska förvaltningen (fastighetsavdelningen, lokalvårds- och kostenheten).

Handlingsplanen har fokuserat på att rensa ut leksaker, lekmaterial och inredning som är gjort av plast med farliga kemikalier. Under 2018 gjordes en inventering av en kemikalieexpert på några utvalda förskolor. Läs mer om inventeringen i menyn till höger.

Här kan du ladda ner kommunens Handlingsplan för kemikaliesmarta förskolor. Pdf, 4.7 MB. (Pdf, 4.7 MB)

Fem råd till kemikaliesmarta kök

 1. Använd rätt plast i köket eller byt mot andra material
 2. Prioritera att byta ut plast som används till varm mat
 3. Välj PVC-fria förbrukningsartiklar
 4. Undvik metallkonserver
 5. Undvik non-stick-beläggning

Läs mer om att plastbanta och välja rätt plast i köket här Pdf, 332.2 kB. (Pdf, 332.2 kB).

Film kemikaliesmarta kök Länk till annan webbplats., Stockholm Stad.

Kemikaliesmarta skolor och fritidshem

Även skolor och fritidshem kan se över material och produkter. Här Pdf, 2.1 MB. (Pdf, 2.1 MB) hittar ni några kemikaliesmarta tips till skolor och fritidshem. 

Håll Sverige rent Länk till annan webbplats. finns övningar och affischer till gymnasiet.

Återbrukat och giftfritt

Det är bra att återanvända material ur ett hållbarhetsperspektiv istället för att köpa nytt men det finns också risker efter som innehållet ofta är okänt och skadliga ämnen därför kan finnas i materialet. När kemikalier används i en produkt gör tillverkaren en riskbedömning som utgår från produktens avsedda användning. För vissa känsliga användningsområden, till exempel leksaker, finns också speciell lagstiftning som reglerar vad som får finnas i produkterna. Om man använder en produkt i ett annat sammanhang än den är avsedd för
kommer inte tillverkarens riskbedömning vara relevant längre, och lagstiftningen för den känsligare användningen gäller inte.

Att pyssla med saker från naturen eller till exempel gamla kartonger är bättre än gamla kablar, elektronik eller metall. Byggmaterial som PVC-rör ska också undvikas. Om ni vill stryka pärlplattor, laminera eller använda limpistol i verksamheten bör det ske i ett välventilerat rum som gärna vädras
under tiden eftersom värmen kan frigöra ämnen i plasten.

Tips på kreativt, återbrukat och giftfritt lekmaterial. Pdf, 369.3 kB. (Pdf, 369.3 kB)

Tips på bra återbruksmaterial

 • Tyg som inte är flamskyddat eller ytbelagt och som tvättas innan barnen använder det.
 • Trä som inte är impregnerat eller målat med färg med skadliga pigment.
 • PET-flaskor
 • Tomma matförpackningar som glassförpackningar och mjölkkartonger – till skapande, odling etc.
 • Toarullar och hushållsrullar kan användas till att exempelvis göra smällkarameller av men de ska inte stoppas i munnen eftersom sådant returpapper inte är kontrollerat för kemiskt innehåll.
 • Tidningspapper från veckotidningar.
 • Kastruller och andra husgeråd i rostfritt stål eller trä.

Inspiration

Håll Sverige rent har sammanställt några tips att tänka på vid nyinköp och tips på frågor man kan ställa till leverantören. http://www.hsr.se/sites/default/files/uppdrag5.pdf Länk till annan webbplats..

Kemikaliesmart förskola. Håll Sverige Rent har pedagogiska material att använda för att minska mängden kemikalier i skola och förskola. Inspiration och pedagogiska tips för att göra barnen delaktiga. Länk till annan webbplats.

Filmer

Korta filmer från Stockholm Stad:

Filmen från 2019 med tips kring hur man rensar bort farlig plast i förskolemiljön ligger på Hemma.

Policy för kemikaliesmart förskola

Den 29 maj 2017 antog kommunfullmäktige i Älmhults kommun en policy för kemikaliesmart förskola. Policy och dess bilagor finns i menyn till höger.

Vad händer inom kemikalieområdet?

Läs mer här om vad som händer i Sverige och i EU just nu inom området Giftfri miljö.

Lästips

Nytt inom kemikalieområdet

Vår fertilitet har försämrats av kemikalier som bland annat finns i den plast vi kommer i kontakt med dagligen. Kemikalierna används till exempel för att göra plasten hårdare, mjukare eller mer brandsäker, men har en hormonstörande effekt när de kommer in i våra kroppar. Läs nyheten på SVT här Länk till annan webbplats..

PFAS-kemikalier gör bröstmjölken mindre näringsrik. Kemikalierna som finns överallt i vår miljö gör att fettet minskar i bröstmjölken, och det mättade fettet ökar på bekostnad av det hälsosammare omättade. Läs mer här Länk till annan webbplats..

Barn till kvinnor som exponerats för kemikalien bisfenol F under tidig graviditet löper risk att utveckla en sämre kognitiv förmåga. Läs mer här Länk till annan webbplats..

En dansk studie visar att vanliga plastleksaker innehåller kemikalier i så stora mängder att det måste anses vara potentiellt hälsoskadligt för barn, läs mer här Länk till annan webbplats..

Recept på giftfritt lekmaterial

Det går snabbt och enkelt att göra egen giftfri trolldeg, slime eller Play-doh lera. Mycket av ingredienserna kan dessutom hittas i ett vanligt skafferi och köpas ekologiskt.

Recept på trolldeg

1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja
Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg. Om du vill spara figurerna kan du torka dem i ugnen i 100 grader i 1 timme och sedan låta dem stå till dagen efter. Om trolldegen förvaras i en lufttät behållare så håller den att användas flera gånger.

Recept på Play-doh-lera

2 dl vetemjöl
1 dl salt
2 1/2 dl kokhett vatten
1 msk olja
1 msk citronsyra
Citronsyran har samma funktion som ett konserveringsmedel men syran är bättre att använda än ett konserveringsmedel, som t.ex. Alun. Blanda de torra ingredienserna och häll vätskan över. Knåda samman till en jämn deg. Degen håller ett par veckor i kylskåp.

Recept på slajm

3 dl vatten
2–3 msk potatismjöl
några droppar olja
Vispa ut mjölet i det kalla vattnet. Koka upp tills det tjocknar, rör i några droppar olja för smidighetens skull.
Låt svalna ordentligt.

Kokt fingerfärg

1 påse stärkelse (1 dl) (kan bytas ut mot potatismjöl)
4 dl vatten
2 msk pulverfärg
Vatten och stärkelse blandas och sjuds ihop under omrörning.
Rör ut färgen i lite varmt vatten och blanda i smeten. Om smeten blir för tjock, blanda i mer vatten.

Bra fingerfärg

2 tekoppar vetemjöl
1 tsk salt
3 tekoppar kallt vatten
Vetemjöl, salt och vatten vispas till en jämn smet.
2 kaffekoppar kallt vatten vispas ner och det hela kokas.

Presentationer från kunskapskvällen den 22 mars 2017 om farliga kemikalier i barns omgivning

Åke Bergman

Kemikalier, hälsa och miljö – Dikt och verklighet Powerpoint, 6.3 MB. (Powerpoint, 6.3 MB)
Kemikaliefaror i vardagen Powerpoint, 6.3 MB. (Powerpoint, 6.3 MB)

Gudrun Bremle

Förskole-detox i praktiken Powerpoint, 10.3 MB. (Powerpoint, 10.3 MB)

Till toppen