Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Vinnare i vårens matsvinnsuppdrag

Gemöskolan och Ryforsskolan är de skolor som lyckats minska matsvinnet mest i kategorin liten respektive stor skola. Mest kreativa bidrag gick till förskoleklassen Himlavalvet på Klöxhultsskolan för deras bidrag med budskap på mjölkförpackningar.

Tävlingarna är en del av projektet Miljöspanarna som under våren har haft tema "Spana på matsvinn".

Med ett medvetet arbete och engagemang kring matsvinn och miljö lyckades Ryforsskolan minska matsvinnet med 84 procent och Gemöskolan med 20 procent.

Ryforsskolan gick från att under första mätveckan (då de inte visste att det mättes) slänga 22 gram per ätande och vecka till att under sista veckan bara slänga 3 gram per ätande och vecka. Gemöskolan gick från att under första mätveckan (då de inte visste att det mättes) slänga 110 gram per ätande och vecka till att under sista veckan bara slänga 88 gram per ätande och vecka.

Förskoleklassen på Himlavalvet, Klöxhultsskolan, vann pris för årets Miljöspanare och för mest kreativa bidrag för att minska matsvinnet. De skapade budskap på mjölkförpackningar kring matsvinn och matens resa från jord till bord.

Totalt på alla skolor (exklusive Klöxhultsskolan pga renovering) i kommunen minskade svinnet med 27 kg mellan första och sista mätveckan. Utslaget under ett år motsvarar detta en möjlig besparing på 945 kg mat, vilket motsvarar cirka 4 ton CO2.

Stort engagemang på skolorna

- Det är fantastiskt hur eleverna lyckats få ner matsvinnet. De har verkligen gått in för det och funderat på vad man tar till sig på tallriken, vad man äter upp och vad man slänger, säger Mariell Andersson, förstekock på Gemöskolan.

Andrea Wildt Persson, som är miljöombud på Gemöskolan håller med:
- Barnen är väldigt stolta över att de själva kan vara med och göra skillnad och minska matsvinnet.

På Ryforsskolan, årskurs 1-3, är också engagemanget stort för miljö och matsvinn. Cecilia Winberg, som är en av lärarna på Ryfors, ser många fördelar med projektet Miljöspanarna. Det är ett bra stöd för att arbeta med målen kring hållbarhet i läroplanen och det främjar gemenskapen. Barnen har själva fått välja vilka frågor de vill djupdyka i och hur de vill redovisa – film, rapport eller visuellt.

Under sista skolveckan serveras priset som är en dessert till eleverna på Ryforsskolan och Gemöskolan. Årets miljöspanare på Himlavalvet på Klöxhultsskolan får varsin Miljöspanar-pin, diplom och kanelbullar.

Miljöspanarna – ett gemensamt skolprojekt

Miljöspanarna är ett gemensamt projekt som har pågått under vårterminen på alla Älmhults grundskolor. Syftet är att barnen ska lära sig mer om matsvinn och vilka konsekvenser det får för miljön, samhället och plånboken. Men också att minska matsvinnet i skolorna.

- Älmhults barn och unga har en viktig roll i arbetet mot ett hållbart Älmhult och syftet är att barnen på ett engagerande, roligt och inspirerande sätt ska få chansen att lära sig mer om miljöfrågor, säger Cecilia Axelsson, miljöstrateg på Älmhults kommun.

Elever på lågstadiet har exempelvis funderat på vilken resa maten gjort till tallriken. Äldre årskurser har miljöspanat på vilken miljöpåverkan som skett längs med resan till tallriken och hur mycket koldioxid som har släpps ut helt i onödan.

Kontaktpersoner

Cecilia Axelsson, miljöstrateg, cecilia.axelsson@almhult.se, telefon 0476-550 75.
Cecilia Winberg, miljöombud och lärare på Ryforsskolan, cecilia.winberg@almhult.se, 0702- 420 350

Kristin Emilsson, biträdande kostchef, kristin.emilsson@almhult.se , telefon 0476-524 08
Andrea Wildt Persson, miljöombud och lärare på Gemöskolan, andrea.wildt-persson@almhult.se, 072- 5137021

Himlavalvets förskoleklass på Klöxhultsskolan som fick pris för mest kreativa bidrag

Himlavalvets förskoleklass på Klöxhultsskolan fick pris för mest kreativa bidrag

Ryforsskolan som fick pris för bästa insats för minskat matsvinn, kategori liten skola

Ryforsskolan fick pris för bästa insats för minskat matsvinn, kategori liten skola

Sonja Emilsson och Elizabeth delar ut diplom till förstekocken på Gemöskolan, Mariell Andersson.

Sonja Emilsson och Elizabeth delar ut diplom till förstekocken på Gemöskolan, Mariell Andersson.

Gemöskolans diplom
Till toppen