Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Barnahus Kronobergs län

Barnahus är en samverkan mellan polis, åklagare, socialtjänst, barnmedicin samt barn- och ungdomspsykiatri, när misstanke finns om misshandel eller sexuella övergrepp mot barn och ungdomar 0-18 år. I Kronobergs län ligger vårt gemensamma Barnahus centralt i Växjö.

Varför finns Barnahus?

Samverkan i ett Barnahus ska ge barn som misstänks vara utsatta för brott, den hjälp de behöver i form av trygghet, brottskydd, gott bemötande, stöd och vid behov kris- och behandlingsinsatser. Barnets bästa ska vara i fokus under arbetet.

Vad händer med barnet/ungdomen på Barnahus?

Barnet/ungdomen tas emot för barnförhör i Barnahus, här finns väntrum för barn och ungdomar, medicinskt undersökningsrum, intervjurum, medhörningsrum och samtalsrum. Berörda professioner har möjlighet att följa med i polisförhör via tv-skärm och högtalare i ett annat rum. Detta gör att barnet slipper upprepa sin berättelse om vad det varit med om. Blir det väntetider under förhörsdagen finns det leksaker, pyssel och spel. Barnet/ungdomen har en trygghetsperson med sig under förhörsdagen, det är oftast personal från förskola eller skola i de fall en förälder är misstänkt för ett brott.

Vid behov erbjuds krissamtal till barnet/ungdomen och dennes familj.

Hur blir ett ärende aktuellt på Barnahus?

Ett ärende blir aktuellt på Barnahus via socialtjänsten eller polismyndigheten – föräldrar och barn kan inte själva boka tid.

Barnahus Kronobergs län är en samverkan mellan kommunerna Växjö, Markaryd, Ljungby, Älmhult, Uppvidinge, Tingsryd, Lessebo och Alvesta samt Region Kronoberg, Åklagarmyndigheten och polismyndigheten.

Till toppen