Frågor och svar förskola

Här har vi sammanställt frågor som ofta ställs kring förskola.

Förskolan

Vilken taxa gäller  för barnomsorg och fritids?

Den taxa som gäller hittar du på sidan Taxor förskola.

Vilka regler gäller för för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem?

Information om detta hittar du på sidan Regler för förskola och pedagogisk omsorg.

Hur ansöker jag om förskoleplats?

Ansökan om plats på förskola och pedagogisk omsorg gör du via kommunens e-tjänst minst fyra månader innan plats önskas. Här hittar du e-tjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur säger jag upp en förskoleplats?

Uppsägningstiden är 1 månad och sker via kommunens e-tjänst. Här hittar du e-tjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur ändrar jag schema?

Hur ändrar jag inkomstuppgifter?

Det gör du via kommunens e-tjänst. Här hittar du e-tjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ska jag betala avgift under sommaren?

Ja, avgift betalas 12 månader per år.

Läs mer här.

Varför ska jag betala mer i avgift under sommaren?

Eftersom allmän förskola endast gäller mellan september till maj ska avgift betalas enligt grundtaxan under sommarmånaderna. Läs mer här.

Vilka förskolor finns i kommunen?

Det finns 18 kommunala förskolor i kommunen, varav en är internationell, samt två fristående förskolor. Här hittar du alla förskolor.

Vad gäller när mitt barn är sjukt?

Ett barn som har feber eller är så trött och hängigt att hen inte orkar med vanliga aktiviteter, behöver stanna hemma och ta det lugnt. En infektion läker oftast bättre om barnet får vila och sova ut. På sidan Riktlinjer vid sjukdom kan du läs mer om vad som gäller.

Finns det någon öppen förskola i kommunen?

Ja, öppna förskolan Kotten hittar du på Storgatan 16 i Älmhult. Läs mer här.

Hur får jag lämna på förskola och fritidshem vid permittering?

Permittering innebär att en person är tillfälligt arbetsbefriad av sin arbetsgivare, men fortfarande har kvar sin anställning.

Om ett barns vårdnadshavare blir permitterad så påverkar det barnets rätt till plats på förskolan och fritidshem. Innebär permitteringen att vårdnadshavaren är helt arbetsbefriad så likställs det med att vara arbetssökande vad gäller plats på förskola och fritidshem.

Det räcker med att ett av barnets vårdnadshavare är permitterad för att detta ska gälla.

Om du som vårdnadshavare blivit permitterad så ska du meddela ditt nya behov i IST genom att fylla i ett nytt schema. Är du permitterad viss del av din tjänst är det dessa tider som ligger till grund för omsorgsbehovet.

Är du helt permitterad erbjuds du 15 timmar per vecka för förskola. Du kan välja mellan att lämna kl. 9.00 -14.00 tisdag, onsdag och torsdag eller kl. 8.00 – 11.00 måndag-fredag. På fritidshemmet erbjuds du att lämna två schemalagda eftermiddagar per vecka till kl. 16.00.

Har du frågor kring detta så kontakta din rektor på ditt barns förskola eller fritidshem.

 

Övergripande frågor förskola och skola

Vilken olycksfallsförsäkring gäller?

Alla barn och elever i Älmhults kommun är försäkrade av Länsförsäkringar. Läs mer här om vad som gäller.

Vad gäller om jag vill fotografera eller filma på en skolavslutning eller annat liknande tillfälle?

För att skydda barnens och elevernas personliga integritet är det inte tillåtet att utan särskilt tillstånd från rektor fotografera, filma eller göra ljudupptagning i de kommunala förskolorna och skolorna i Älmhult. Läs mer här om vad som gäller.

Var söker jag lediga jobb inom skola och förskola?

Vill du söka en ledig tjänst i Älmhults kommun hittar du de här: Lediga jobb

Om jag vill vikariera inom förskola eller grundskola, hur gör jag då?

Om du är intresserad av att vikariera inom förskola och skola, fyll i intresseanmälan via e-tjänst på www.almhult.se/vikariepoolen.

Hur hanteras mitt barns och mina personuppgifter?

Hanteringen av personuppgifter regleras i Dataskyddsförordningen som gäller från och med den 25 maj 2018 (GDPR). Förordningen skyddar dig mot kränkning av din personliga integritet i samband med behandling av personuppgifter. Förordningen medverkar alltså till rätten till ditt privatliv och skyddar dina personuppgifter så de inte kommer i ”orätta händer” eller används till andra ändamål än det först var tänkt. Utbildningsnämnden är ansvarig för personuppgifter inom skola och förskola.
Läs mer på www.almhult.se/gdprlänk till annan webbplats.

Var kan jag lämna synpunkter och klagomål?

Har du synpunkter, klagomål på det som händer i verksamheten vänder du dig i första till personal den skola eller förskola detta gäller. Är du ej nöjd med detta kan du använda vårt e-formulär för synpunkter och klagomål.
Här kan du läsa mer om synpunkter och klagomål samt fylla i e-formuläret.

Var hittar jag information om skolhälsovården?

Kontakt med och information om skolhälsovården hittar du på varje skolas hemsida samt på denna sida där du kan läsa mer.

Var kan jag läsa om läroplaner samt andra beslut som rör förskolan och skolan?

Mål- plan- & policydokument för både förskolan och skolan hittar du här där vi bland annat länkar vidare till Skolverket och andra myndigheter, men även de lokala beslut som kommunfullmäktige och utbildningsnämnd tagit. Läs mer om Mål- plan- & policydokument.

Var hittar jag skolans matsedel?

Matsedeln hittar du på varje skolas hemsida samt på sidan för alla matsedlar.

Hur ser läsårstiderna ut?

Vilka riktlinjer gäller för studier utomlands?

Vad gäller för studier utomlands? Läs mer om skolplikten för grundskoleelever, om skolpengen och om vad som gäller för gymnasieungdomar på sidan Riktlinjer för studier utomlands.