Hur är det att vara kontaktperson?

Här möter du Mustafa som är kontaktperson till någon med funktionsvariation. Läs mer om hans berättelse här.

”Alla behöver kompisar och detta är ett jättebra tillfälle att vara det”

Mustafa har varit kontaktperson sedan ett år tillbaka. Han har arbetat med ungdomar sedan han var 16 år och därav kom nyfikenheten av att bli kontaktperson.

– Jag hade tänkt mycket på att jobba som personlig assistent, så då var det kul att testa på att vara kontaktperson, säger Mustafa. Beslutet har han inte ångrat.

– Du jobbar med din kompis, hjälper personen och gör mycket nytta. Det är jättebra att man kan stödja och vara en vän, för många behöver kompisar, tillägger Mustafa. Målet för honom är att personen han är kontaktperson för ska komma med i andra umgängeskretsar och lära känna fler människor.

Hitta på saker att göra

Aktiviteterna skiljer sig inte mycket åt från det som vänner vanligtvis brukar göra: gå på bio, bada, eller ta en fika. Som kontaktperson lägger Mustafa tre till fyra timmar i månaden.

– Du ska inte tänka på att det handlar om pengar, utan känna att du är med din kompis och är där för att hjälpa. Det var jag var inställd på från början, menar Mustafa.

Sommarlovsaktiviteter

Mustafa berättar om sitt intresse för att arbeta med ungdomar. Förra sommarens uppdrag var att tillsammans med ett par jämnåriga anordna fotbollsaktiviteter för ungdomar i Älmhult på sommarlovet.

– Jag tänkte att det kunde vara bra att ta en vecka för LSS-ungdomar. Efter det började jag jobba på ungdomsgården, där jag håller i aktiviteter för just ungdomar på måndagar.